Fast apparatur/bøjle


Fast apparatur

Den fastsiddende bøjle kan anvendes hos både børn og voksne.


Den faste apparatur består bl.a. af små låse, som kaldes brackets.


Brackets limes på tænderne. Metalringe limes omkring de bageste tænder og buer sættes på brackets sådan at tænderne kobles til hinanden.
Buen er den aktive del af bøjlen, dvs. at det er buen der flytter tænderne.

Brackets fåes i guld, sølv, selvlysende eller klare (tandfarvet). På klinikken bruger vi oftest de klare brackets i fronten. Det er en god mulighed hvis man ikke er så interesseret i at man skal kunne se bøjlen. Men der vil også være mulighed for de andre bøjletyper.

I underkæben bruger vi metal(sølvfarvede) brackets pga. prisen på keamikbrackets. Vi har vurderet at det ikke udgør så stor en kosmetisk gene at det kompensere for merprisen.  Det er dog muligt at få klare brackets.

Ved konfirmation kan man få buen taget ud, således der kun sidder brackets tilbage på tanden. Hvis man ønsker at få fjernet brackets og alt apparatur vil dette koste 150 kr. pr.tand.

Der findes flere forskellige behandlings systemer. Det er forskellig hvilke systemer der benyttes på de forskellige klinikker. Nogle systemer kan have begrænsninger. Der kan også være forskellige behandlingsintervaller.

Bøjler som limes på ydersiden af tænderne er de mest almindelige. Der er også mulighed for at sætte brackets på indersiden af tænderne. I så fald skal der specielle brackets til, som er beregnet til indersiden af tænderne. Disse koster mere og vi har ikke et lager på klinikken. Dette vil gøre behandlingen lidt mere indviklet, og derfor lidt dyrere end den ”almindelig” faste bøjle.

Mange steder bruges et system som kaldes "damon- system". Dette system er rigtig godt til visse former for tandstillingsfejl. Hvis man behandles med dette system, er det ikke muligt at få gennemsigtige brackets. Kontrol er kun nødvendigt ca. hver 8. uge.

Med det almindelige faste apparatur skal bøjlen kontrollers ca. en gang om måneden. I nogle tilfælde er det nok med en gang hver 6. eller 8. uge. Det vil tandlægen tage stilling til løbende.

Når man har fast bøjle på er det meget vigtigt at være opmærksom på grundig tandbørstning og kosten. Der må ikke spises klæberige- eller hårde ting.  Dette kan hive bøjlen af og gøre buen skæv, dermed forlænges behandlingstiden.Herbst: Er en fastsiddende bøjle,er holder kæberne i en bestemt position i forhold til hinanden. Den skal sidde på i ca. 8 mdr.

Hyrax: Er en fastsiddende bøjle, der udvider ganen og gør overkæben bredere. Den skal sidde på i ca. 3 mdr., hvorefter den erstattes af en mindre stålbue som løber tværs over ganen (TPA).

Århusskrue: Er en skrue der skrues ind i kæbe knoglen under en almindelig lokal bedøvelse. Det giver mulighed for at flytte enkelte tænder og få forankring uden det påvirker hele tandbuen.  

Nance: Er en fastsiddende bøjle, som bruges til at hæve biddet.

Q-helix: Er en  bøjle som anvendes når der skal en mindre udvidelse af overkæben til.

Tandregulerig FAQ
Hvad skal man vide om tandregulering
Der kan være flere årsager til at tandregulering er nødvendigt. Det kan være problemer med biddet af forskellig karakter.
Nogle mangler tænder, andre mangler plads til tænderne, her på siden kan du få mere at vide om tandregulering...
Læs mere
Specialtandlæge Søren Povlsen  |   Nørreboulevard 61  |   7500  Holstebro  |   97840588  |   bv@tandregulering.com